Periode kerstvakantie – voorjaarsvakantie 2025
We zijn het nieuwe jaar gestart met een nieuw project: We are the champions!
Dit project zat vol technische snufjes. We zijn druk bezig geweest om allerlei vernieuwingen voor de sport te ontwerpen: voor sporters, voor coaches, voor supporters. Voor de veiligheid, voor snellere tijden, voor handige snufjes, noem maar op.
We hebben gewerkt met Microbit (ook met robotwagens die gestuurd worden door Microbit), Lego Spike Prime en Lego Brick Motion.
De kinderen hebben, telkens met andere maatjes, deze materialen verkend én er met eigen ideeën dingen mee gemaakt.
Er is van alles bedacht en uitgewerkt. En tussendoor is er flink geoefend met executieve vaardigheden voor het leren van nieuwe dingen, zoals flexibel zijn (plan B als het eerste plan niet lukt) en doorzettingsvermogen.
Verder hebben we de afgelopen weken het “Wie is de mol” spel gespeeld.
Elke week was er iemand de Mol (wie..? geen idee – we trokken elke week enveloppen, waarmee de Mol werd gekozen).
Elke week was er weer een andere challenge om uit te voeren (opdrachten die leken op de televisieversie van verschillende jaren).
Elke week werd er een joker uitgedeeld (die je kon inzetten voor een leuke activiteit of een vrijstelling van een klusje oid).
Elke week werd geraden we de Mol was….en hoorden we wat hij/zij stiekem had gedaan (en of er hints werden weggegeven).
Wat ontzettend leuk en spannend was dit! Ondertussen werd er volop samengewerkt, overlegd, onder tijdsdruk gewerkt, werden er compromissen gesloten en geoefend met winnen (en verliezen…).
Zó vlogen de weken voorbij.
Periode herfstvakantie – kerstvakantie 2024
Afgelopen periode werkten we tijdens projecttijd over het heelal. Na een mini-onderzoek over één van de planeten van ons zonnestelsel, waarin de kinderen informatie verzamelden én nieuwe vaardigheden opdeden binnen Powerpoint, kozen alle leerlingen een deelonderwerp waarin zij geïnteresseerd waren. Tweetallen werden gevormd; zó gingen ze op onderzoek vanuit zelf bedachte (hogere orde) onderzoeksvragen. De leerlingen doken in boeken, tijdschriften en websites om meer kennis en vooral veel nieuwe inzichten op te doen. We hebben gewerkt aan onderzoeks- en studievaardigheden, samenwerking, het maken van een infographic en/of strip, ze zijn door de leerkuil gegaan en hebben hun eigen leer-kracht ontdekt.
Verder zijn we bij het vak scheikunde bezig geweest met allerlei proefjes rondom vloeistoffen. Welke eigenschappen hebben vloeistoffen? Welke verschillen zie je bij bepaalde vloeistoffen?
Tijdens het vak natuurkunde hebben we ons verdiept in (statische) elektriciteit en hebben we een bibberbeestje gemaakt met een elektromotortje. Hier gaan we in het nieuwe jaar nog mee verder.
Ook hebben we ons verdiept in executieve vaardigheden, je weet wel: alles wat je nodig hebt om een moeilijke taak uit te voeren.
Deze periode stonden ‘doorzettingsvermogen’ en ‘planning en organisatie’ centraal. We hebben erover geleerd wat dit voor jou betekent, we hebben spellen gespeeld waarin dit naar voren kwam én het kwam aan bod tijdens het werken aan het project.
En zó is 2024 voorbij gevlogen!
Iedereen bedankt voor de komst naar onze ‘Heel ‘t heelal beurs’; het was fantastisch te zien hoe de kinderen hun onderzoek presenteerden, jullie aan het werk zetten met hun zelfgemaakte spellen/opdrachten én hoe jullie met allerlei mooie vragen kwamen, die weer extra verdieping gaven aan hun werk. Top!
Periode start schooljaar – herfstvakantie 2024
We zijn het nieuwe schooljaar van start gegaan met allerlei spelletjes en challenges die in het teken stonden van kennismaking met elkaar. En uitdaging natuurlijk ;)!
Deze periode werkten we aan het PROJECT “Kijk eens naar het vogeltje…”, waarin de kinderen elke week in een nieuw tweetal foto’s maakten waarbij een bepaalde techniek centraal stond.
Op deze manier probeerden we speciale foto’s te maken, lettend op standpunt, licht, kader en compositie.
Zó hebben we een panoramafoto gemaakt, een foto vanuit het kikkerperspectief, zijn we aan de slag gegaan om zelf een kader te bedenken/knutselen, zodat een portret ineens heel bijzonder werd (bijv. net alsof we in een winters landschap stonden) en hebben we met licht ‘gespeeld’.
Ook hebben we een trucagefoto gemaakt door te spelen met compositie en hierbij ook de geleerde technieken w.b. perspectief in te zetten.
Al met al was het een mooi doe-project ‘ontwerpend leren’, waarin veel in het teken stond van de hogere orde denkvaardigheden analyseren, evalueren en creëren.
Tijdens het vak CREATIEF DENKEN keken we naar allerlei voorwerpen (wat is het? hoe werkt het? wat kan het óók zijn?), zagen we allerlei dieren (maar welke??) en hebben we zelf dieren en dingen gecreëerd door te tekenen (met onze ogen dicht!).
We hebben een start gemaakt met het vak SCHEIKUNDE en verdiepen ons op dit moment, door middel van allerlei proefjes, in vloeistoffen.
Ook zijn de kinderen druk geweest in hun PORTFOLIO.
einde schooljaar 2023-2024
start schooljaar 2024-2025
Periode meivakantie – zomervakantie 2024
De laatste periode is voorbij gevlogen…!
We hebben eerst ons project over Oceanen afgerond; wat was het interessant om elkaars (digitale) boek te bekijken, de gemaakte posters te bewonderen en te horen hoe iedereen het onderzoek beleefd heeft.
Daarna gingen we aan de slag met een mini-project over een bewegend verhaal. In tweetallen werd er een limerick verzonnen (over je lievelingsboek, een dier, over…tja…alles kon) en maakte iedereen een eigen automaton die een stukje van het verhaal uit de limerick uitbeeldde.
Nou, die limerick maken was een echt feestje, haha! Je moest je natuurlijk houden aan de dichtvorm, aan het aantal woorddelen per regel (anders zingt het niet lekker) én aan het feit dat er een verrassend slot aan het verhaaltje moet zitten. Er is héél wat af gerijmd en gezongen :)!
Het knutselen aan de automaton was best een klus: pieterpeuterig aan de slag met een krukas of wieloverbrenging, alles passend maken in een doosje of bakje, een beweging creëren en dan lekker aan het versieren. Het waren super gezellige ochtenden, met her en der een frustratiemoment voor iemand. Want ja, ook ontwerpend leren gaat niet vanzelf.
Tijdens de laatste Qui Volantochtend pakten we allereerst de kikkerwenspot erbij, waarin we tijdens de eerste Qui Volantochtend van het schooljaar ieder een wens hadden gestopt. Is jouw wens uitgekomen?
We hadden ook een paar gezellige spelletjes met z’n allen, een high tea én visite in de klas. Alle kinderen konden hun limerick mét automata showen aan alle ouders, opa’s en oma’s die op visite kwamen. Maar dat was niet het enige…de ouders kregen een presentatie van een paar oefeningen die we tijdens Rots en Watertraining hadden gedaan. Tenminste…dat dachten zij.
Maar we hadden iets anders voor ze in petto: zij mochten samen met hun kind aan de slag met ‘Een echte vriend’, ‘Chinees boksen’ en de mattenrace. Wat een enthousiasme bij ouders en leerlingen, een heuse strijd was het! De kinderen sloten af met de Kiai kreet…spannend, maar ze deden het.
En zo vloog de laatste ochtend ook voorbij. De kinderen die afscheid namen van Qui Volant kregen hun Rots en Waterdiploma en iedereen ging met een beetje extra geluk 😉 naar huis.
Ik hoop dat jullie thuis (en op school) de volle Qui Volantmap nog eens doorbladeren om terug te kijken op een mooi, uitdagend en leerzaam jaar.
Voor sommigen alle goeds gewenst, voor anderen tot na de zomervakantie!
Qui Volant 6-7 spaart voor kinderen in Rwanda (mei-zomer)
Afgelopen twee maanden zijn de drie groepen Qui Volant 6-7 druk aan het sparen geweest.
Waarvoor? Nou, we hoorden dat de liefdadigheidsinstelling Akagara Good Neighbours in Kabarondo in Rwanda sinds kort een eigen plekje heeft waar zij straatkinderen opvangen. Hier krijgen zij hulp, zodat ze naar school kunnen en samen kunnen spelen na schooltijd. Ook moeders komen er bij elkaar, om samen bijvoorbeeld sieraden te maken voor de verkoop. De opbrengst wordt gebruikt voor o.a. een schooluniform, zodat hun kinderen naar school kunnen.
Monique Spijk komt regelmatig in Rwanda om mee te helpen bij dit project. Zij vertelde dat ze heel graag een schommel willen op hun terrein voor de kinderen. Daar wilden we graag aan meehelpen.
In de klas zijn we, ook dankzij filmpjes van Monique, wijzer geworden over Akagara Good Neighbours, over het leven als kind in Rwanda én… over hoe je in korte tijd veel geld bij elkaar kunt krijgen.
Er is van alles gebakken en verkocht via een app oproep, op familiedagen en op het buurtfeest, er zijn lege flessen verzameld, armbandjes in elkaar gedraaid en verkocht bij familie en vrienden. Kortom, je kunt het zo gek niet bedenken of het is gedaan door de kinderen van Qui Volant 6-7.
Er is in totaal door de drie klassen samen maar liefst € 531,22 opgehaald en overhandigd aan Monique, die gezellig even langs kwam voor deze speciale gelegenheid. Genoeg voor de schommel, vertelde Monique, maar ook nog een paar duikelstangen en misschien een basketbalnet of volleybalnet.
En wat was het leuk dat de kinderen ook nog even met Bosco, de baas van het terrein, konden videobellen in het Engels.
Wat zijn we blij en trots op deze kanjers (en op hun familie & vrienden die allemaal zo gul hebben gegeven)!
En sommige kinderen blijven sparen en geven; de teller staat inmiddels al op ruim 585 euro!
Groet van een trotse juf,
Jeanet Bollema
Periode voorjaarsvakantie – meivakantie 2024
Het was weer tijd voor onderzoekend leren (we wisselen ontwerpend leren en onderzoekend leren altijd af): afgelopen periode waren we druk met ons project Oceanen.
Doelen tijdens dit project zijn het oefenen in het opstellen van interessante, ingewikkelde onderzoeksvragen, onderzoek doen met meerdere bronnen (en die vergelijken, op waarde schatten, etc.), het maken van eigen teksten (informatie in eigen woorden leren zetten, werken met inleiding/kern/afsluiting/bronnenlijst) en creatief schrijven (het maken van een expeditieverslag op allerlei manieren).
De kinderen konden zelf een onderwerp kiezen vanuit de deelgebieden dieren, diepzee onderzoek, plastic soep, plankton, aardrijkskunde (stromingen e.d.) en geschiedenis.
Wat is iedereen al druk aan de slag! De één geniet van alle nieuwe info en verdwijnt in de boeken, de ander is verdwaald tussen alle sites. De één fantaseert er heerlijk op los tijdens creatief schrijven, de ander is onderweg midden in de leerkuil terecht gekomen. Eén ding is zeker: iedereen is flink aan het leren. Executieve vaardigheden worden aangezet, we ondersteunen elkaar en kunnen heerlijk ook zelf onze richting bepalen.
We zijn nog niet klaar met dit project – tijdens de weken waarin Qui Volant niet draait, gaan ze in de eigen klas verder en in week 22 ronden we het project samen af.
Een ander vak waar we mee gestart zijn is debatteren. Afgelopen week deden we het Zeg ‘ns EHHH debat… :). Wat een spannende strijd was dat!
Oh, en natuurlijk hebben we weer allerlei challenges gedaan samen. Dat betekende samenwerken, plannen bedenken, doorzetten en heel veel lol samen!
Tot slot zijn we al flink op weg met onze Rots en Watertraining.
Dit is een fysieke weerbaarheidstraining waarbij we met sport- en speloefeningen in de gymzaal aan de slag gaan. Kinderen leren hun ‘rots’ kwaliteiten in te zetten, zoals je eigen beslissingen nemen en opkomen voor jezelf en de ander. Maar ook ontdekken zij hun ‘water’ kwaliteiten, zoals samenwerken, vriendschap en elkaars grenzen respecteren. Zelfvertrouwen, zelfbeheersing en zelfreflectie zijn de bouwstenen van de training. We leren in onze eigen kracht te staan.
Hieronder een kleine impressie.
Periode januari – voorjaarsvakantie 2024
Nadat we een toast hadden uitgebracht op een mooi 2024, allemaal een wens in de wenspot hadden gedaan en een lekkere opgerold 😉 kniepertje opgekauwd, kon het nieuwe jaar van start!
Nieuw jaar, nieuw project: Techniek, programmeren en….knikkers!
De leerlingen konden kiezen uit 10 verschillende manieren om een knikkerbaan te maken: mét technische snufjes, via Microbit, Lego Spike of Ozobot & programmeren of via zelf te bedenken obstakels van materialen als Knex, Lego Brick Motion en natuurlijk ook kosteloos materiaal. Vanuit voorkeurskeuze voor het materiaal/de techniek ontstonden tweetallen, die samen een ontwerp hebben gemaakt én uitgewerkt.
Tja, en dan kom je af en toe in de leerkuil als het lastig gaat, moet je doorzetten/hulp inschakelen/een plan B bedenken,…noem maar op.
Gelukkig leerden we hier ook over, tijdens ons nieuwe vak Groeimindset – in de lessen breinologie. Tijdens deze lessen kregen de leerlingen meer inzicht in welke onderdelen hersenen hebben, hoe ons brein werkt, hoe leren gaat in je hersenen en bij jóu zelf en nog veel meer. Ze leerden ze over neuronen en nieuwe verbindingen maken door uitdagingen aan te gaan, zoals het leren schrijven van ‘hippopotomonstrosesquippedaliofobie’ (ja…!) en het leren tellen in het Chinees, het tekenen van een onmogelijke driehoek (die toch lukte) of het aanleren van de Cup song.
Verder zijn we ook druk geweest met leren programmeren via Blockly en hebben we een paar nieuwe spellen in groepjes gedaan.
Nieuwe ontdekkingen, die soms even spannend, gelijk superleuk, of echt een kwestie van even doorbikkelen zijn. Mooie nieuwe ervaringen dus!
Periode herfst – kerst 2023
Afgelopen periode werkten we aan het project ‘MIJN LIJF’.
Via mindmapping verkenden we allerlei deelonderwerpen rondom ons lijf en door het spelen van spellen kregen de kinderen de eerste kennis en inzichten. Op deze manier konden ze hun voorkeur voor een onderwerp krijgen en gingen ze in tweetallen verder op onderzoek uit. Met hun zelf bedachte onderzoeksvragen (vanuit ‘hogere orde denken’) kreeg hun onderzoek vorm; er waren verschillende bronnen om in te zetten en de kinderen verdeelden hun taken. De opdracht was, om vervolgens samen een poster te maken voorzien van minstens één infopgraphic, met daarbij een knutselwerk naar eigen idee.
Verder stond creatief denken op de agenda, waarbij we samen met Silke en Pjotr van het Ideeëntoestel allerlei opdrachten kregen.
Ook zijn we gestart met scheikunde. We doen allerlei proefjes over polymeren. En….natuurlijk zijn er weer verschillende challenges geweest om zodoende samen te werken, uit onze comfortzone te stappen en te werken aan de executieve vaardigheden als doorzetten, emoties onder bedwang houden, te werken op tijd, etcetera. Wat vinden ze het TOP om dit op deze manier te oefenen 🙂 ! Oh, en hebben we al genoemd dat we druk aan het goochelen zijn geweest?
Tijdens de presentatieochtend vlak voor de kerstvakantie heeft u overal wel iets over kunnen zien, horen of zélf doen. Wat was het fantastisch dat jullie met zovelen zijn gekomen: ouders, opa’s, oma’s en zelfs juffen, IBers en een directeur! Bedankt voor jullie komst, we hebben er van genoten!
Periode start – herfst 2023
In de periode tot de herfstvakantie hebben we in Qui Volant 6-7 allerlei activiteiten gedaan rondom de Gouden Weken (elkaar leren kennen): spelletjes, challenges en natuurlijk ook in gesprek met elkaar.
We hebben ook een mini-project gedaan over….Op wereldtour!
Dit project was een combinatie van ontwerpend en onderzoekend leren op verkennende wijze.
Iedereen kon bedenken over welk land hij-zij meer zou willen weten; zó werden groepjes gevormd.
In tweetallen maakten de kinderen een zelfrijdend autootje (kracht vanuit een elastiekje of een ballon) om mee op reis te kunnen gaan.
Ze bedachten wat ze graag wilden weten over hun gekozen land en er werden ‘hogere orde denkvragen’ opgesteld – ingewikkelde, uitdagende vragen waarbij je het antwoord niet gewoon kunt opzoeken.
Daarna begon de zoektocht in boeken, op internet, in filmpjes. Informatie werd opgezocht, vergeleken, getest (past dit bij onze onderzoeksvraag?) om er vervolgens een zelfgemaakte tekst mee op te stellen. Die informatie werd in een ‘exploding box’ gestopt waar de auto tegenaan botst!
Elk groepje heeft zijn wereldtour gepresenteerd in de klas op de laatste ochtend voor de vakantie. Wat een gezellige ochtend was dat!
September 2023
De eerste week Qui Volant zit er alweer op! Wat was het een gezellige start, met veel ouders die tot 09.00uur bleven om met ons mee te kijken, luisteren én mee te doen om zó een beeld te krijgen van wat er allemaal te doen is in Qui Volant. Hier een filmpje voor degenen die er niet bij konden zijn of voor als je nog een keer op je gemak de presentatie wil bekijken.